Dom i Ogród

Rodzaje kieliszków – przewodnik

15 lipca 2016 at 08:00 By

Wiele osób ma zwyczaj zapraszania rodziny i przyjaciół na okazjonalny uroczysty obiad, czy to na urodziny, czy na święta. Aby impreza była udana, warto zadbać nie tylko o smaczne potrawy, niemniej jednak i o elegancki serwis obiadowy, na którym podane zostaną przystawki i kolejne dania. Do serwowania wina najlepiej użyć specjalnie do tego przeznaczone kieliszki kryształowe, które doskonale podkreślą smak trunku, dzięki specjalnie zaprojektowanemu kształtowi kielicha.
Przy doborze naczyń warto zwrócić uwagę, by wszelkie z nich zostały z jednego kompletu, a jeżeli to niemożliwe, to aby chociaż pasowały do siebie kolorystycznie. Dość dużo osób preferuje zastawę dobrej marki, takiej jak na przykład porcelana chodzież, czy też porcelana Ćmielów.
Raz zakupione naczynia będą służyć gospodarzom poprzez lata przy wydawaniu przyjęć, więc warto zainwestować w bardzo dobry zestaw. Przy talerzu na chusteczce kładzie się nóż, widelec i łyżkę, oraz ewentualnie małą łyżeczkę na górze talerza. Dosyć popularne są sztućce Gerlach, które dobrze wyglądają z różnymi typami zastawy.
Na stół można położyć ładny, bawełniany obrus w pastelowym kolorze, , a oprócz tego postawić dekorację. Masło, cukier i sosy podaje się w specjalnych naczyniach. Tak wykonane przyjęcie zrobi perfekcyjne złudzenie na zaproszonych gościach.

Comments are closed.